A peek into the jury room

What the jury say about the three best voted projects every week.

Week 37(September 11th - September 17th 2017)

1st place Winner of the Week

Design of the house unifying the Těšín city.

Project category - Vision

Tereza Burešová VSB - Technical University of Ostrava Czech Republic

Taymoore Balbaa

Canada

Tereza, this is a very well conceived and well represented project. You make a convincing and well-supported urban design argument, and you integrate very well with existing urban fabric, even if the forms/materials are undeniably contemporary. I would say that you could have better conceived the relationship to the river, as it is a major public asset. The middle render especially shows a somewhat uncomfortable relationship to the river promenade, and creates a stepping effect that distances the building from this artery. The urban square you propose, and the building's address to that square (including access to the river) is elegant. Photo No 4 (Floor plan): The odd angles create a number of tricky conditions from a space planning perspective,. Though I think you have dealt with service core spaces quite well, I see these plans as more diagram than floor plan, especially since structural information seems to be missing in key areas (especially along glass facades). Was there a way to see the core areas as more integral to the structural strategy? Photo No 5 (Floor plan): Though the exterior form is very compelling, the building cross section makes the upper floor spaces more conventional. Would it have been possible to turn the shaped roof into part of the interior volume? Photo No 6 (Interior): I am less convinced by the interiors. The top image especially does not communication the grand scale of some of the spaces, and could have used some "camera tricks" to help communicate volume and experience better. Though the grey exterior is impactful on the exterior, the top space could use some material vibrancy, even if it was one spatial element. Photo No 7 (Architectural details) The top image really sells the project as a convincing and edgy integration into the urban fabric.

2nd place Winner of the Week

UTUTU

Project category - Vision

Daiki Watanabe Musashino Art University Japan

Taymoore Balbaa

Canada

The representation (rendering) style is strong. An artful and tasteful project comprised of two highly opposed forms. It is unclear how the folly is to be constructed. Your description mentions reinforced concrete, though there may be lighter materials to explore to achieve the atmosphere you are proposing. Photo No 4 (Drawing): A practical question: How do you incorporate a door (or two) into this facade without compromising the overall formal qualities? If there are no doors, how is the artwork sitting within a climate controlled environment? Photo No 5 (Perspective): Compelling imagery and nice interiors.

3rd place Winner of the Week

Iran Mall Art Gallery

Project category - Vision

Notash Dadjoo Azad Tehran University Islamic Republic of Iran

Taymoore Balbaa

Canada

Notash, The project is a strong adaptation of an existing (and conventional) space. In terms of a program, it is challenging associating mall culture with art exhibition (at least in North America!) but you make a good argument about the need to provide something other than shops at this location. From a space planning perspective, the cornet steel dividers are quite inflexible, and would not allow for much adaptation to rotating exhibits. They seem somewhat over-designed, though the overall image of columns, floors, and walls remain harmonious. Though I appreciate the layering effect of the walls, this adds to their inflexibility and ease of programming. Maybe one move too many. Photo No 7 (Temporary exhibition area): Though I am happy to see this as an early stage design, I do think that (especially for exhibition spaces) it is important to integrate lighting and mechanical strategies from the early stages, so as not to present a false image. Could the lighting strategy have been part of the ceiling (and not another track system?) How would fresh air supply be seamlessly integrated into the sculptural ceiling? Photo No 9 (Presentation Cover): In general, this is a well-conceived and balanced space. In some ways, it would have been an interesting proposal for how to treat all public spaces in the mall, as opposed to an art gallery. It implies movement and fluidity. Arguably this competes with the artwork on display. Photo No 10 (The floor plan): The floor plan invites the user to wander through the space, though with multiple entrances issues of security (of valuable artwork) is unclear with multiple entrances. This may have been the found condition of the space, but it is unclear how this issue is addressed.

Meet the INSPIRELI AWARDS Jury

The INSPIRELI AWARDS jury is comprised of renowned architects from all over the world.

Otto Dvorak

Otto Dvorak

Chairman of INSPIRELI AWARDS
Czech Republic

Ian Bogle

Ian Bogle

Jury member
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Jürgen Mayer H.

Jürgen Mayer H.

Jury member
Germany

Atsushi Kitagawara

Atsushi Kitagawara

Jury member
Japan

Carlos David Montoya Valencia

Carlos David Montoya Valencia

Jury member
Spain