Architecture

Student leisure center

Ilya Dikalchuk
ТГАСУ (Томский государственный архитектурно-строительный университет)
Russian Federation

Project idea

Целью проекта является проектирование здания студенческого досугового центра, а также прилегающей к нему зоны благоустройства с целью создания комфортной среды. Место проектирования располагается на пересечении ул. Никитина и ул. Крылова в г. Томске.

The aim of the project is to design the building of the student leisure center, as well as the area of ​​​​improvement adjacent to it in order to create a comfortable environment. The design site is located at the intersection of St. Nikitin and st. Krylov in Tomsk.

Project description

Проект представляет собой здание культурного назначения с зально-ячеистой структурой и прилегающую зону благоустройства. Внутренний объем здания состоит из двух частей: кружковая и зрелищная.
При входе человек попадает в просторный вестибюль со вторым светом, в пространстве которого находится гардероб, а также лестница, ведущая на 2 этаж. По правую сторону от входа через буфет и санузлы можно попасть в фойье. По левую руку от входа находятся библиотека с книгохранилещем, компьютерный класс, а также кабинет администратора. При подъеме по главной лестнице, находящейся в вестибюле, человек попадает в небольшое пространство с диваном и комнатными растениями. Оттуда он может попасть либо в кружковые помещения, либо, пройдя по небольшому переходу, в выставочный зал, доступ к которому есть и с фойе. С пространства фойе открываются двери в зрелищный зал, который сам по себе представляет многофункциональное помещение предназначенное для проведения различных мероприятий, таких как: театральные выступления, банкеты, презентации проектов и другие. Наличие вспомогательных помещений позволяет обеспечить проведение данных мероприятий. Эвакуационные лестницы по двум сторонам здания обеспечивают безопасность эвакуации людей в случае чрезвычайных ситуаций.

The project is a cultural building with a hall-cell structure and an adjacent area of ​​improvement. The internal volume of the building consists of two parts: circle and entertainment.
Upon entering, a person enters a spacious lobby with a second light, in the space of which there is a wardrobe, as well as a staircase leading to the 2nd floor. On the right side of the entrance through the buffet and bathrooms you can get to the foyer. To the left of the entrance there is a library with a book depository, a computer class, as well as an administrator's office. When climbing the main staircase, located in the lobby, a person enters a small space with a sofa and indoor plants. From there, he can get either to the circle rooms, or, having passed through a small passage, to the exhibition hall, which can also be accessed from the foyer. From the space of the foyer, doors open to the entertainment hall, which in itself is a multifunctional room designed for various events, such as theater performances, banquets, project presentations and others. The presence of auxiliary facilities allows for the implementation of these events. Evacuation stairs on both sides of the building ensure the safety of evacuation of people in case of emergency.

Technical information

Сооружение условно состоит из двух объемов "соединенных" небольшим третьим - проходной зоной. Количество этажей 2. Здание каркасного типа.
Жесткость здания обеспечивают несущие железобетонные колонны с шагом в 6 метров. Плиты перекрытия толщиной 220 мм опираются на двутавровые балки, которые в свою очередь опираются на колонны. Опирание плит перекрытия по четырем сторонам. Кровля - плоская, покрытие - рубероид, водосток - внутренний. Между колоннами применяется панорамное остекление. Фундамент - сборный железобетонный, ленточный, и блоки бетонные для стен подвалов.

The construction conditionally consists of two volumes "connected" by a small third - a passage zone. Number of floors 2. Frame type building.
The rigidity of the building is provided by load-bearing reinforced concrete columns with a step of 6 meters. Floor slabs with a thickness of 220 mm are supported by I-beams, which in turn are supported by columns. Supporting floor slabs on four sides. The roof is flat, the covering is ruberoid, the drain is internal. Panoramic glazing is used between the columns. Foundation - prefabricated reinforced concrete, tape, and concrete blocks for basement walls.

Copyright © 2022 INSPIRELI | All rights reserved. Use of this website signifies your agreement to the Terms of Use, Privacy Policy, and use of cookies.