Architecture

CAMPUS STU - EXTENSION OF HEAVY LABORATORIES, AREA OF THE SLOVAK TECHNICAL UNIVERSITY, BRATISLAVA

Michaela Zapletalová
ČVUT FSV
Czech Republic

Project idea

The aim of the project was to design an extension of heavy laboratories, which would serve the public for exhibitions, as well as an innovation and research center of the school and as a study room with a library for students. For this reason, the building was connected to the three surrounding faculties by footbridges. In my project I try to connect all functions, but also to solve material and material treatises and thus respond to the purpose of this construction. The idea was to create a building that would correspond both functionally and with its architectural expression.

Project description

The area of interest is located in the Bratislava STU complex, which is located in the Old Town district. The construction that this project solves is located in the courtyard of the faculties of construction, chemical and food technology and mechanical engineering. Near the STU complex there are important locations such as Náměstí Svobody and Presidential Garden, which are situated to the west. To the north of the complex lies Slovak Radio, the National Bank and to the south is Bratislava Castle.

Technical information

The load-bearing structure of the superstructure consists of inclined steel columns together with steel lattice girders, which are admitted.
The cladding of the building consists of a glazed perimeter structure, which is covered by a projecting structure made of white expanded metal. This overhanging structure is attached with a steel grate.

Documentation

Show PDF 1