Architecture

New synagogue Česká Lípa

Filip Knichal
FAST VUT
Czech Republic

Project idea

The subject of the diploma thesis is the design of the New Synagogue in Česká Lípa on U Synagogy Street. In the past, there was a large Jewish community with a school, mikvehs and a synagogue in the area, which was burned down during the Crystal Night in November 1938. Today, there is a public parking area and dilapidated buildings from the 1990s.

The dominant element of the whole building are the erected masts running to the lost in regular lines, like the reminiscence of the burned synagogue. This monument forms the center line of the entire building. The resulting volume is at a similar height of the original building according to the preserved drawing documentation. The masts themselves symbolize the victims of the Holocaust in Česká Lípa. At their tops are spotlights that symbolize the souls of the victims. The monument is complemented by two fountains with running water. The newly designed synagogue respects the position of the floor plan of the burned synagogue. The prayer house is deliberately situated below ground level in the spirit of the fulfillment of Psalm 130: 1 "From the depths of the bottomless I call to you, Lord."

Project description

The aim of the design is to create a new facility for the Jewish community, including administration with a rabbinate, community center, archive of Jewish literature with study, multipurpose lecture hall, workshop rooms for the Jewish community with the possibility of renting the public, kosher restaurant for members and the general public. kosher products, a synagogue with a ritual bath mikveh and a memorial to the victims of the holocaust in the courtyard. The building should also serve to educate the general and professional public and the Jewish Sunday class for education and leisure activities. The entrance to the building is intended by a regulated reception in the entrance hall of the community center with the possibility of closing the entire courtyard for the community. The courtyard area will be limited in time by the reception hours, which will provide service to the entire building.

Technical information

The building has one above-ground, one partially and the other fully basement floor. It is based on the construction of a white bathtub made of waterproof concrete. The load-bearing part of the building consists of a monolithic reinforced concrete skeleton reinforced with communication cores on the above-ground floor. The underground floor consists of a combined monolithic reinforced concrete system. The ceilings are made of a monolithic reinforced concrete slab supported by monolithic reinforced concrete columns with hidden steel ducts. In the exterior, the boards are placed on steel columns with a circular plan. The infill masonry consists of ceramic blocks with contact insulation and a ventilated facade of large-format colored concrete tiles on a system grid anchored to the supporting layer of the facade.

The building is covered with a flat extensive green roof. The courtyard is paved with large-format concrete paving and partially covered with semi-intensive greenery. The building's stairs are reinforced concrete monolithic. Partitions are primarily plasterboard, designed as plasterboard and masonry. The openings are aluminum in anthracite color with triple glazing.

The masts of the monument are made of fiberglass in white. The interior is designed in light tones. The reinforced concrete ceiling structures in the interior are visible, the other interior wall structures are plastered in white. The footing layer of the building's floors is made of white epoxy screed, only in the premises of the synagogue is cast terracotta used. Wood is represented in furniture.

Documentation

Show PDF 1

Copyright © 2022 INSPIRELI | All rights reserved. Use of this website signifies your agreement to the Terms of Use, Privacy Policy, and use of cookies.