Architecture

SNOWLINE

Vladimir Ovchinnickov
Saint-Petersburg State University of Architecture and Civil Engineering, Saint-Petersburg
Russian Federation

Project idea

At the moment, the design site is not saturated with amenities and leisure facilities. The current state of the site is suitable for skiing. Preserving the possibility of such use of the territory should be combined with the creation of additional services and functions here. The territory can become not only more comfortable for staying, but also more creative and informative. The functional zoning of the design site is made taking into account the location of the city park zone around it, the ski slope and the residential area, as well as the possible development of the city's tourist infrastructure. The design of the ski tourism complex clearly reflects the possible options for the interaction of structures with the context of the park environment, the urban environment and the ski slope. The project reflects methods for the careful integration of structures and landscaping elements into the natural environment in mountainous terrain and the Arctic climate. The designed complex should become a bright visual marker of the place, a symbol of the city, which will improve the urban environment and connect the disparate functional areas of the city. It should also increase the tourist attractiveness of the city.

Project description

To date, the design site houses facilities for tourism and sports purposes. These buildings are: the BigWood ski center with sports equipment rental, a children's and youth ski sports school, a medical center, a cable car station. The projected complex of extreme types of tourism is supposed to be located on the site of the existing ski center, thus, the projected object will have a connection with the existing cable cars and ski slopes. One of the characteristic features of the site is an active natural relief (the difference in relief on the site can reach 10–15 meters), which breaks the functional zones of the city: a city park and a ski resort. It is also worth noting that the design area is located on an elevation relative to the city, which makes it visible from most points. This creates a prerequisite for creating a bright architectural and artistic appearance of the complex.
Designing a tourist complex on this site solves several problems existing in the city.
Firstly, the project will partially solve the problem with the lack of temporary housing in the city. The capacity of existing hotels, which are located within the city, is not enough to accommodate most of the tourists in the winter, so they are forced to settle in recreation centers in the suburbs, which are located away from the ski slopes, or rent housing from the townspeople.
Secondly, the tourist complex will solve the problem of unsystematic existing facilities at the design site. Since, although the existing objects are located on the same territory, they are in no way connected with each other. The objective of the project is to attract investors and increase the comfort level of the surrounding urban environment, due to the emergence of new rental areas, the improvement of the surrounding area, the creation of parking lots and leisure facilities.
This ski center has great potential for the transition from the regional level to the international level, due to the creation of a single coordinated system of tourist infrastructure facilities. The unique location of the design site will make it possible to create such a ski complex that will harmoniously integrate into the existing green frame of the city.
In addition, the projected complex can become a new public center of the city and an object of first acquaintance with the history of the city and the Arctic, since the building includes an exposition function. The shape of the designed object is subject to changes in the relief and blends harmoniously into it, thus forming a structure with a complex shape. The functional zoning of the complex is subject to its space-planning solution. In the area that is located on the side of the city, there are public spaces, and in the area bordering the city park and facing the ski slope, there is a residential area.
The design site has a significant height difference, which influenced the architectural and artistic appearance of the projected object. The building is inscribed in the natural landscape, being a link between the ski resort area, the city park and the city itself. space planning solution
The ski complex includes several functional blocks, namely: residential, consisting of hotel rooms; sports, which is a sports hall, premises for the repair and storage of equipment; public block with exhibition halls, equipment rental, etc.; rescue unit, which also includes a medical center.
The entrance to the projected object is carried out from Nagorny Lane. Most of the parking spaces are located in the underground part. In addition, the entrance to the underground parking in special climatic situations (avalanches, heavy snow) can be closed using a hydraulic system.
Functional zoning is formed according to the expected scenario for the movement of people around the territory of the complex. The designed object assumes several scenarios for its use.
The building was designed for tourists living in its hotel rooms. For them, the possibility of the most comfortable stay is provided. All the infrastructure they need is concentrated at the level of the lift and roll-out from the track.
The entrance for tourists coming to the projected complex from the city is provided through the public space on the first floor. In this zone, the public functions of the complex are located: an open public space and a restaurant.
In addition, the facility being designed assumes a use that is not aimed at skiing. It provides exhibition spaces and a sports function, which consists of sports halls, which can be used at any time of the year, regardless of the ski season, which makes the project all-season and economically profitable.
Thus, we can say that the complex is designed for use in any season, both for residents of the city and for tourists of various categories and ages.

Technical information

Structures in a closed hull system. The structural system is a set of interrelated structural elements of its structure, ensuring their stability, the mandatory level of performance. Reinforced concrete frame as load-bearing structures. Overlappings - monolithic reinforced concrete (due to the structure of the building).
Facade cladding with fiber-reinforced concrete panels. The choice of a constructive system is justified by elective aesthetics. The architectural form of the museum requires the production of constructive solutions. The console exhibition hall requires prestressed monolithic ceilings.
The artistic tasks of architecture are materialized in specific constructive forms, ensure their stability, reliability, the presence of buildings, the presence and their elements. Building structures are foundations. The functional and space-planning organization of the designed premises predetermines the planar and volumetric interconnection of the premises.
When glazing buildings, electrically heated glass is used. The window with electric heating allows you to maintain the optimal temperature for the child. At the same time, it is not necessary to mount heating radiators, occupying a usable area with them. And when disconnected from the network, electrically heated double-glazed windows will work like ordinary low-emission ones. Thus, the problem of glazing freezing in winter is solved (especially important when glazing an observation deck).The main building is located along the wind flow, which minimizes snow accumulation in winter. Most of the open public spaces are located in a zone protected from the wind by the relief and volume of the building. In volumes with a public function, wood and panoramic glazing systems are used in interior decoration, this creates the effect of mutual permeability of the interior and the external environment, as well as a more psychologically warm perception of space, both inside and outside the warm contour.

Copyright © 2022 INSPIRELI | All rights reserved. Use of this website signifies your agreement to the Terms of Use, Privacy Policy, and use of cookies.