Architecture

Campus STU Bratislava

Vít Šnajder
FAST VUT
Czech Republic

Project idea

The complex is located in the centre of Bratislava in the courtyard of Slovak Technical University among the buildings of the Faculty of Civil Engineering, Chemistry and technical. The courtyard is not currently used, except for some persons from the faculty, and only to park their vehicle. it is currently a very bleak place. It follows from the requirements that the university wants to revitalize the courtyard and offer students a campus that is indeed needed. The university management ideas for functions are spaces for research and startup, information centre, catering, cafe, leisure student spaces and underground parking solutions.

A few people from the faculty has been expressed a pious wish to preserve the old building on the campus. However, according to the results of the analyzes, they do not have much architectural value rather they negatively affect the environment, moreover, they are in deplorable technical condition and their reconstruction would be very demanding, expensive and with an uncertain result.

The subject of my design is the main building that protrudes above the terrain as two separate units, but in the underground, it is connected by a corridor with access to underground parking and heavy laboratories whose obsolete original building had to give way to design. A fundamental idea is to connect all faculties, which is achieved by a corridor at the level of the third floor and free space with landscaped greenery and living space in the courtyard of the complex.

Project description

The architectural intention was, to create a space that would encourage as much as possible to meet and connect the individual faculties. The toll to realise it is the above-ground corridor, bridge, track... which will connect all buildings. The corridor is located on the 3rd floor and passes through two newly designed buildings in two places. In the places where the corridor intersects building A, there is a canteen, study department offices and leisure student spaces. Other functions are connected to this base floor.

As it is a large distance connecting the individual buildings, the corridor is designed to contain 2 lanes for electric scooters (with speed limiter) and space for comfortable movement of 4 people next to each other.
As for the appearance of the buildings, they reflect the connection of the faculties of construction, technology and chemistry, when building A is a classic rational construction and technical act, while building B with an amphitheatre rises from the ground like a rippling chemical reaction.
We get to the area with 4 entrances or one car entrance through which we go underground into a two-storey parking building sunk into terrain. We can go back from the parking lot to the surface through a split (atrium in the middle of the parking lot) or by the underground entrance to buildings. Where in the underground is located in addition to the connection between both above-ground parts of the heavy laboratory and the supply areas of cafes and canteen.

The first floor of building A consists of an entrance hall with a glazed atrium and space for artwork, a café, an information centre, a multifunctional room and exhibition spaces for student works. The second floor is reserved for offices and startup and innovation centres. The third floor contains the main corridor and a scooter parking connected to the canteen and student leisure areas. The 4th floor again contains spaces for startups and innovations, and on the last fifth floor, there is a media library. The second part of the building contains the assembly hall, lecture rooms and the main entrance with a staircase.

Technical information

The main construction system is a reinforced concrete skeleton with a spacing of 7 m in building A, 6x7 m in building B and specific dimensions for the parking building. The skeleton is complemented by reinforcing walls and installation cores. The café on the 3rd floor of the amphitheatre has a steel prefabricated system for the highest possible subtlety. The outer corridors are formed by a lattice structure and part of it is raised by triangular pillars. The façade is solved by the Envilop system developed by ČVUT in Prague, it is a sustainable curtain wall. A wood-based system and sustainable sources with insulation from wood fibreboards meet thermal, acoustic and fire protection requirements.

Documentation

Show PDF 1