Interior Design

coffeehouse in the różanka garden

Magdalena Różalska
Academy of Art in Szczecin / Akademia Sztuki w Szczecinie
Poland

Project idea

The green cafe project was created in the area of the Różanka Garden in Szczecin, Poland. The designed facility is characterized by the sparse form of the pavilion and a simple shape. The place where the object is located gives it characteristic features that can be seen through the geometric structure, the repeatability of the modules, the finishing material in the form of clinker bricks and the ubiquitous greenery. The biggest advantage of the designed space is how it fits into the general character of the Różanka Garden and how it harmonizes with the surroundings.

Project description

The Różanka Garden consists of symmetrically arranged rose fields divided into rectangular sections. The cafe plan adopted the same geometric principle. The facility consists of repetitive modules determined by the structure. The same rhythm can be seen on the floor, ceiling and walls.

Thanks to large glazing, all the surrounding greenery enters the pavilion and harmonizes with the newly designed one. The outside mixes freely with the inside. The designed cafe is divided into three zones. In front of the building there is a shared terrace and a relaxation area. In this place in summer you can enjoy all the charms of the park. The next public area is a large cafe room. There are seats in the room, arranged so that you can admire the surroundings. The equipment of the room is simple, almost ascetic. The seats and tables are all white. The furnishings and décor of the room are not to distract the user's attention from what is outside, it can even be a platform for contemplating the surroundings. The only decoration of this space is the green hanging from the ceiling. Just behind the cafe room, a concrete wall covered in places with a brick mosaic, there is the storage, kitchen, employee break room and toilets.

Technical information

The single-storey building was designed in a reinforced concrete structure. Visible structural elements such as columns and beams are covered with raw concrete. A lattice was used as a decorative element, as well as a frame for hanging plants. Thanks to the greenery introduced inside, the building gains a nicer character and harmonizes with the surroundings. In reference to the general nature of the Rose Garden, and above all the material that occurs most often here, the interior of the cafe has been finished with clinker bricks. The brick mosaic motif appears on the wall and also on the floor. The drawing of the floor was created as a representation of the ceiling. Rectangular fields corresponding to the places with green trusses on the ceiling were filled with a mosaic of clinker brick. The spaces between are finished with concrete. The pattern of the floor and the structure of the building are also continued on the terrace.

Documentation

Show PDF 1Show PDF 2Show PDF 3Show PDF 4